Het eind van het schooljaar is in zicht. Vrijwel iedereen heeft een hele to-do-lijst om nog af te werken. Ik merk het zelf ook. Op school zijn we druk met de formatie, gesprekken over de NPO-gelden, zaken regelen rondom de rapporten, de nieuwe leerlingen die na de vakantie op school komen, ik wil mijn taken goed overdragen. Mijn to-do-lijst lijkt te groeien in plaats van minder te worden. En dan ben ik ondanks mijn lijst nog bang dat ik dingen vergeet.
Zoveel te doen.
En toch.
Waar ik juist behoefte aan heb, is even stilstaan. Ben ik nog met de goede dingen bezig? Of laat ik me regeren door de waan van de dag? Hoe is dat voor jou? Red jij het nog tot de vakantie?
Even stilstaan
- Moet het?
- Moet het nu?
- Als je het doet: goed genoeg, is ook goed!
- Vergeet jezelf niet, neem juist als je druk bent tijd voor jezelf.
- Kan iemand je helpen?
Wat langer stilstaan … daar heb je geen tijd voor toch? Misschien nog niet. Het is bijna vakantie. Een tijd om te ontspannen en vanuit een ander perspectief terug te kijken naar het afgelopen jaar:
Wat heeft dit jaar je gebracht? Waar ben je trots op? Wat zou je willen veranderen?
Reflecteren geeft ruimte
Reflectie geeft ruimte aan je gedachten, gevoelens en verlangens en helpt je om te begrijpen wat je doet en wat er daardoor gebeurt. Hierdoor ontstaat er ook ruimte om na te denken over andere manieren van handelen of reageren.
Wat ga je na de vakantie anders doen? Maak dit zo concreet mogelijk, deel het met een maatje en ga er samen regelmatig het gesprek over aan. Zo kun je een goed voornemen omzetten naar iets wat echt werkt voor jou.
Reflecteren als team
Wanneer je als team regelmatig de tijd neemt om stil te staan bij jullie functioneren, ontwikkel je je als team, verbetert de samenwerking heeft dit ook een positief effect op de werkvloer.
Welke tijd hebben jullie genomen om na te denken over afgelopen jaar?
- Wat willen jullie houden?
- Waar zijn jullie trots op?
- Wat willen jullie achter je laten?
Wat gaan jullie na de vakantie anders doen? Maak dit zo concreet mogelijk in een of meerdere doelen, bespreek deze regelmatig met elkaar: zijn we nog op de goede weg of moeten we dingen anders doen. Hang het doel ergens visueel op, bijvoorbeeld in een teamkamer. Leg ook vast wanneer je een bepaald doel bereikt wil hebben en wijs iemand aan die verantwoordelijk is om het proces in de gaten te houden. Zo zorg je er op diverse manieren voor dat het doel levend blijft.